Hofpower in 2016-2017:

Energie

Zit je in groep 3,4,5 of 6? Doe met met de ontwerpwedstrijd voor een warme trui.

Win voor iedere leerling in jouw klas een trui met jóuw ontwerp! Stuur jouw ontwerp uiterlijk 27 februari in!

Download hier het wedstrijdformulier.

Erve Hooyerinck en OLV Bentelo nemen energiemaatregelen.

Het project Duurzame Scholen Overijssel is gestart; de energiecoaches die basisscholen in acht Overijsselse gemeenten gaan ondersteunen bij het nemen van energiemaatregelen zijn bekend. De aftrap voor de regio Twente vond op vrijdag 10 februari plaats tijdens een korte bijeenkomst op basisschool Erve Hooyerinck in Delden. 
De gemeente Hof van Twente heeft voor Erve Hooyerinck en de Onze Lieve Vrouwe School in Bentelo een gezamenlijke lening-aanvraag gedaan bij de provincie Overijssel voor het verduurzamen van deze twee scholen. 


Beide scholen gaan zonnepanelen plaatsen en LED-verlichting aanbrengen. De scholen ontvangen respectievelijk € 52.000 en € 61.000 voor deze aanpassingen. Met de besparing wordt de lening afbetaald.
De start van het project Duurzame Scholen werd extra luister bijgezet doordat Erve Hooyerinck in Carnavalsfeer verkeerde op deze dag. Daarbij werden Programmaleider Nieuwe Energie Overijssel, Arnout Potze, en wethouder Harrie Scholten welkom geheten door Graaf Sjoerd en Gravin Lotte. Beide bestuurders werden door hen onderscheiden voor hun inspanningen voor de duurzaamheid in Overijssel en de Hof van Twente. Arnout Potze sprak de kinderen toe en reikte de leningen symbolisch uit aan Geert Ros en Fred Lindemann.


Beide directeuren wijzen erop dat naast de fysieke aanpassingen ook educatie en deelname van kinderen, leerkrachten en ouders heel belangrijk zijn om de wereld om ons heen groener te maken. Nu en in de toekomst van onze jeugd. Daarom zijn zij ook blij met de projecten van Hofpower van de gemeente Hof van Twente waarbij op een praktische manier met kinderen energie bespaard wordt en al het afval gescheiden wordt.
Als afsluiting werd door groep 7b al dansend het duurzaamheidlied gezongen en uitgebeeld.


Warmtelessen en ontwerpwedstrijd

De nationale warme truiendag van 10 februari was het startsein voor warmtelessen op de basisscholen in Hof van Twente en de ontwerpwedstrijd voor een warme trui. De eerste lessen zijn gegeven met een les over warmte in groep 3 van De Wiekslag en t Gijmink. Tot 27 februari kunnen kinderen uit groep 3 tm 6 een ontwerp indienen voor een trui.Thema: afval

Hofpower

In het schooljaar 2016-2017 is er een duurzame thema toegevoegd aan HofPower: afval. De energieprojecten van vorig schooljaar worden herhaald en extra afvalprojecten worden aangeboden.

Kinderboekenweek
In de kinderboekenweek hebben raadsleden voorgelezen in 25 klassen in groep 1 t/m 6 uit het boek Lotta Ruimt Het Op en De Wereld van Plastic


Afvallessen

In november hebben bijna 40 klassen in groep 1 t/m 6 een gastles gehad over het scheiden van afval. Kinderen konden een diploma verdienen door zelf aan de slag te gaan met afvalscheiden. Kinderen hebben zelf een advertentie ontworpen voor in de krant. Middelbare scholen

Op de middelbare school Twickel hebben scholieren deelgenomen aan het project HofPower 10-10-10. Leerlingen kregen een energieworkshop, mochten zelf een windmolen bouwen en een excursie naar Bruins & Kwast in Goor. De leerlingen hebben vervolgens een idee uitgewerkt en gepresenteerd.De ideeën zijn vervolgens ingediend voor de duurzaamheidsprijs Hof van Twente. De winnaars zijn 10 april 2017 bekend.


Op de middelbare school de Waerdenborch hebben 4 klassen een energiescanworkshop gekregen. Zij hebben vervolgens een energie-advies uitgebracht aan de directie van de Waerdenborch. Hieruit is ontstaan dat op vrijdag 10 maart de Warme Truiendag wordt gevierd op school (de landelijke warme truiendag is 10 februari, maar in verband met examens wordt deze dag op de Waerdenborch een maand later gevierd). De dag wordt door de scholieren zelf geregeld.


Hofpower

Educatieproject van Zuiver Hof van Twente
 


Over HofPower

HofPower is het educatieproject van Zuiver Hof van Twente over het thema energiebesparing & techniek. Alle basisscholen in de gemeente kunnen meedoen aan (onderdelen van) het project. Het project richt zich zowel op de onderbouw, middenbouw, bovenbouw als het schoolteam.


Energiescan

Voor het schoolteam wordt een gratis en vrijblijvende energiescan aangeboden. Dit vindt plaats in oktober/november. Op vrijdag 9 oktober hebben gedeputeerde Erik Lievers en wethouder Wim Meulenkamp de eerste uitgevoerde energiescan aangeboden aan Twickelo in Markelo.
Onderbouw

Voor de onderbouw is een Voorleesproject over het thema. Het boek sluit aan bij het thema van de Kinderboekenweek. Er wordt voorgelezen door onder andere de burgemeester, wethouders en raadsleden. Op vrijdag 9 oktober (Dag van de Duurzaamheid) hebben onder andere burgemeester, wethouders en 14 raadsleden voorgelezen in 26 klassen van de onderbouw. Het voorgelezen boek is Daan helpt de aarde redden.
Twan Vuurens (9) van de Albatros in Goor heeft het mooiste ontwerp gemaakt voor een trui. Op de nationale Warme Truiendag op vrijdag 5 februari heeft de hele klas een trui gekregen met zijn ontwerp.Middenbouw: project Warmte

Voor de middenbouw is een Warmteproject. Voor de kinderen in groep 3,4 en 5 wordt in januari een gastles aangeboden over warmte. De kinderen kunnen vervolgens een ontwerp maken voor een trui. Het winnende ontwerp wordt afgedrukt op echte truien. Alle kinderen van de winnende klas krijgen een trui met deze opdruk. Ze kunnen de trui aan doen op de Warme Truiendag op vrijdag 5 februari. Deze dag is in het leven geroepen om mensen te laten beseffen dat de verwarming 1 graad lager zetten, ruim 5% op de energierekening kan schelen. Dus liever een extra warme trui, dan de verwarming hoger. Aanmelden kan tot 25 november.


Hofpower heeft een paar honderd inzendingen ontvangen voor de ontwerpwedstrijd. Een hele kluif voor de jury!

Bovenbouw: project Verkeer

Voor de bovenbouw is een Verkeersproject. Voor de kinderen in groep 6,7 en 8 wordt een workshop georganiseerd in de gemeentewerf in Goor (Patrijzenstraat 1) in de periode 23 mei t/m 8 juni. De kinderen krijgen hier in één ochtend een introductie over duurzaamheid in het verkeer en gaan vervolgens aan de slag om in groepjes zelf een zeepkist te maken en daar aan het einde van de ochtend een wedstrijdtijd neer te zetten. Na 8 juni is de winnende klas bekend.

De prijs is toegang tot avonturenpark Hellendoorn voor de hele klas met een rondleiding achter de schermen. Aanmelden kan tot 26 februari.
OBS Stokkum winnaar HofPower Zeepkistenwedstrijd

Zeepkist ‘BAMI’ van een groep leerlingen van OBS Stukkom is winnaar geworden van de HofPower zeepkistenrace. Zeepkist BAMI heeft gewonnen vanwege de constructie van de zeepkist, de creatieve ideeën die erin zijn verwerkt in combinatie met de goede tijd tijdens het afleggen van het raceparcours. De winnende groep, die op schoolreis was in Nijverdal, werd woensdagochtend bij het ontbijt verrast door de jury van HofPower. Juryvoorzitter Eddy Gruppen reikte vanochtend de prijs uit aan de enthousiaste groep: een bezoek aan Avonturenpark Hellendoorn voor de hele klas. Tijdens dit bezoek krijgt de klas ook een kijkje achter de schermen, waarbij te zien is hoe het Avonturenpark duurzaamheid toepast in hun techniek. Tien klassen, afkomstig van 7 scholen, hebben in de afgelopen twee weken meegedaan met de zeepkistenwedstrijd. De klassen werden verwelkomd in de oude gemeentewerf in Goor. Daar kregen ze les over duurzaamheid in het verkeer en gingen ze in groepen aan de slag om zeepkisten in elkaar te zetten. De les werd afgesloten met een testrit op het parcours. Het idee van de lessen is dat kinderen zich bewust worden dat duurzaamheid en techniek vaak samen gaan en dat je met vervoer ook goed duurzaam bezig kunt zijn. Het project is opgezet in samenwerking met studenten van het ROC in Rijssen, die de groepen leerlingen begeleidden. . Energiebesparing De zeepkistenrace is onderdeel van het educatieprogramma HofPower. HofPower gaat over energiebesparing en techniek en is een initiatief van Zuiver Hof van Twente. Op 9 oktober 2015 is HofPower van start gegaan met een voorleesochtend over duurzaamheid voor de onderbouwgroepen. Verder hebben alle scholen een energiescan aangeboden gekregen en houden scholen met een logboek de meterstanden bij op hun school. In januari en februari heeft het warmte project plaatsgevonden voor de middenbouw met een truienontwerpwedstrijd. Het schooljaar van HofPower is afgesloten met het thema ‘duurzaamheid in het verkeer’ met de zeepkistenrace voor de bovenbouw. Ook de middelbare scholen de Waerdenborch en Twickel zijn bezig met projecten van HofPower.


Bovenbouw: logboek

De bovenbouw krijgt ook een Logboek. De klassendienst houdt wekelijks de meterstanden bij van het verbruik van elektriciteit en gas op een poster en in de werkmap. In de werkmap zitten ook werkbladen waarmee de kinderen kunnen rekenen met de meterstanden. Op deze manier hopen we dat zowel de leerlingen als het schoolteam inzicht krijgt in het energieverbruik op school. En ook tips meeneemt voor thuis.

Maandag 10 oktober -

de Dag van de Duurzaamheid en middenin de Kinderboekenweek - hebben wethouders en raadsleden voorgelezen in 26 klassen op 16 scholen. De kinderen hebben genoten van de verhalen van Lotta Ruimt Het Op en De Wereld van Plastic: verhalen die in het teken staan van duurzaam omgaan met afval. Wij danken de scholen weer voor hun gastvrijheid en, de kinderen voor hun aandacht en enthousiasme en de voorlezers voor hun inzet!


Komt u invultabellen tekort? Download hier:

- invultabel elektriciteitsverbruik slimme meter
- invultabel elektriciteitsverbruik analoge meter
- invultabel gasverbruikContact/aanmelden

Voor vragen/suggesties kunt u contact opnemen met Marianne Hutten. Zij is coördinator van het project. Contactgegevens: aanmariannehutten@gmail.com, 06-41008824